Palmierii cei mai toleranti la frig din lume.

Rezistenta la rece nu este un adjectiv foarte uşor de definit. Nu ştiu dacă acest lucru este adevărat cu toate grupurile de plante, dar cel mai sigur este cazul cu palmierii. Şi, desigur, este un termen relativ deoarece majoritatea palmierilor sunt din tropice, orice palmier care poate supravieţui în afara unui mediu tropical fiind considerat rece "Hardy". Un palmier rece-rezistent nu poate fi comparat cu multe plante care trăiesc în locuri care ingheata in fiecare iarna. Palmierii rece-rezistenti poat supravieţui si  în zona 6, (zona in care se afla Romania) în aer liber. Pentru o discuţie asupra factorilor care influenţează rezistenţa la rece în cazul palmierilor vă rugăm să consultaţi acest site.



Palmieri in Romania - Plant Hardiness Zones Romania

O varietate de specii de palmieri rezistenti la frig (Hardy Palm) pot fi cultivate cu succes în Romania.

 Palmierii, cu îngrijire adecvată (de plantare, umiditate, schimbări climatice), sunt cultivati peste tot în lume, chiar şi în locaţii cu ierni reci. Canada serveşte un punct de referinţă,unde mai multe tipuri de Palmieri sau plante exotice pot creşte acolo. Principalii factori care afectează rezistenţa sunt temperatura minimă de iarnă, numărul de ore de frig, cantitatea de căldură în fiecare vară,umiditatea relativa sau uscăciune a climatului. În general, Palmierii nu sunt deosebit de rezistenti.

Romania face parte din zona 6A-

 (Winter Hardiness Zone 6A), cu o clima de tip temperat-continental, cu 4 anotimpuri si este marcata de influente ale climatelor stepice din est, adriatice din sud-vest, oceanice din vest si nord-vest, pastrandu-si totusi identitatea climatului carpato-ponto-danubian. 

Amplasarea Romaniei ii da un climat continental, in special in Vechiul Regat (la est si la sud de Carpatii Meridionali) si mai putin in Transilvania, unde climatul este mai mult moderat. O iarna lunga si severa (decembrie - martie), o vara fierbinte (aprilie - iulie), si o toamna prelungita (august - noiembrie) sunt principalele anotimpuri, cu o tranzitie rapida din primavara in vara. In Bucuresti, temperatura minima zilnica in ianuarie este in jur de -5°C, iar maxima zilnica din iulie este de 39°C.

Temperaturi extreme

In luna iulie, cea mai calda a anului, media temperaturii in Campia Romana se situeaza la peste 23 grade Celsius, in timp ce in zona montana se mentine la circa 16 grade Celsius la poalele Carpatilor si la 6 grade Celsius la peste 2000 m altitudine. In luna ianuarie, media temperaturilor variaza intre -3 grade Celsius in Campia Romana, -1 pana la -2 grade Celsius in Campia Banatului si -11 grade Celsius in zona montana la peste 2000 metri altitudine. 



Trachycarpus fortunei - un palmier rezistent la frig

Trachycarpus este un gen de opt specii de palmieri, native din Asia, din Himalaya până la estul Chinei. 
Trachycarpus fortunei (Chusan Palm sau Windmill Palm), un palmier temperat care este, în gama de cultivat probabil cel mai nordic specie de palmier din lume, fiind cultivat cu succes în astfel de locuri, rece şi umed, dar relativ uşoare, cum ar fi Scoţia, sud-vestul Norvegiei, la sud şi sud-vest Islanda, sud-vestul extrem Utah, New Jersey . Este frecvent în grădini, în Anglia şi Irlanda, de-a lungul coastei Atlanticului, Franţa şi în nordul Spaniei, în sudul Poloniei, în sudul Elveţia şi nordul Italiei, sud-estul Statelor Unite ale Americii de Nord.
 
In privinta temperaturilor, majoritatea speciilor de Trachycarpus apreciaza un climat bland temperat. Nici Fortunei nu face exceptie, simtindu-se excelent intre 4 si 24 grade Celsius.
In cazul in care este plantat in gradina, se comporta foarte bine, tinand cont ca este totusi un palmier. Acest lucru inseamna ca iarna va rezista pana la minus 15 grade. Are nevoie de protectie contra vantului puternic, care-i poate rupe din frunze. Daca este vorba de un exemplar tanar, abia plantat, exista riscul ca vantul si chiar curentii puternici sa-l dezradacineze. Daca este bine protejat, poate tolera si temperaturi ceva mai joase.


Foarte important este sa-i asigurati o udare adecvata, pe tot parcursul anului. Vara, o udare la fiecare 3 zile (astfel incat pamantul sa fie mentinut usor umed sau mai bine spus sa nu fie lasat sa se usuce foarte tare), va contribui la o dezvoltare frumoasa a frunzisului. In perioada rece, daca sunt mai putin de 10 grade, udarea se va reduce considerabil, la un interval de 10-12 zile. Iarna, un exemplar de interior, poate fi tinut fara apa chiar si 2 saptamani.


Desi se stie ca palmierii adora umiditatea atmosferica, putem spune ca Trachycarpus fortunei este una din exceptiile de la regula. Doar exemplarele cultivate in ghivece, ca plante de apartament, necesita in anotimpul cald, pulverizarea periodica a frunzisului. Cei cultivati direct in gradina, nu au nevoie de acest tratament special.


Substratul de cultura reprezinta inca un aspect de ingrijire, ce recomanda Trachycarpus fortunei ca un veritabil locuitor al gradinii dumneavoastra. Nu este deloc pretenios, pamantul obisnuit de gradina imbogatit cu un strat usor de mranita, va fi pe deplin agreat de acest minunat palmier.
Din martie pana la sfarsitul lunii septembrie, apreciaza insa o doza slaba de ingrasamant lichid, bogat in magneziu, aplicat la interval de 3-4 saptamani.

Palmier rezistent la îngheţ: Rhapidophyllum hystrix

Rhapidophyllum hystrix(Needle Palm) este palmierul cel mai rezistent la îngheţ din lume şi în acelaşi timp singura specie din familia monotipică Rhapidophyllum. În natură creşte în locuri mlăştinoase în sudestul SUA. Mulţumită rezistenţei sale faţă de frig, a rezistenţei faţă de îngheţ până la –20 °C este predestinat la cultivarea sub cerul liber şi la noi. La proprietăţile lui bune se mai adaugă şi statura mică şi deasă (max 1–3 metri) cu trunchiul atractiv, acoperit cu spini deşi.
Palmierul nu are până acum denumire în limba română, aşa că pe moment trebuie să ne mulţumim cu traducerea din limba latină – Rhapidophyllum = „frunze aciforme“, hystrix = „porc spinos“.

Cultivarea palmierului în condiţiile noastre nu este deloc dificilă. Semănaţi seminţele după indicaţiile de cultivare, cu menţiunea că palmierul nu are defel nevoie de temperaturi înalte ca şi speciile tropicale. Ajunge pe deplin temperatura de aproximativ 20 °C. Primii 3 ani se recomandă cultivarea palmierului în exterior numai vara, pe timpul iernii este mai sigur de cultivat palmierul în interior într-o cameră fără îngheţ. După 3 ani palmierul este deja destul de mare pentru a putea să supravieţuiască iernilor noastre, aşa că puteţi să-l plantaţi la loc definitiv. Asemănător cu alţi palmieri rezistenţi la îngheţ, pretinde un substrat uşor permeabil şi cel mai bine o pantă orientată spre sud. Duşmanul cel mai mare pe timpul iernii pentru palmier nu sunt gerurile, ci umiditatea excesivă a solului şi dependent de aceasta putrezirea rădăcinilor. Altfel palmierul rezistă fără probleme temperaturilor de –15 chiar –20 °C. Temperatura cea mai scăzută, la care a supravieţuit această specie se indică a fi chiar –28 °C.

Palmieri rezistenti la frig!



Palmieri în Romania? Majoritatea oamenilor nu pot să creda că este posibil, într-o anumită măsură, să crească palmieri în aer liber în zonele cele mai favorabile din Romania. Numărul de candidaţi este destul de limitat. Unele dintre ele sunt uşor să crească (Trachycarpus, Chamaerops ...), în timp ce altele necesita o grădinărit mai precisă şi strategice (Jubaea chilensis, Phoenix canariensis ...).

 
Interesul pentru plante exotice, cum ar fi palmierii, este în creştere în Romania.


Fii pregatit de pierderi, orice este posibil în lumea de grădinărit a plantelor exotice. 




"Palmierii polari" sunt una dintre speciile de palmier (Arecaceae), care sunt capabile să reziste la temperaturi mai reci si sa prospere in locuri care nu sunt de obicei luate în considerare în aria de extindere naturală. Unele specii cresc nativ la altitudini mai mari în Asia şi pot tolera îngheaţul cu daune puţine sau deloc. Multe dintre aceste specii pot fi cultivate la latitudini mari şi în locuri care văd în mod regulat zăpadă în timpul iernii. 

Cele mai rezistente specii se regăsesc în genurile Rhapidophyllum, Sabal, şi Trachycarpus. Acestia sunt cultivati cu succes în zone în care in general nu sunt cu adevarat rezistenti, iernand cu ajutorul diverselor tipuri de protecţie artificiala. 


Temperatura minimă la care un palmier poate supravietui depinde de o varietate de factori, cum ar fi umiditatea, dimensiunea şi vârsta, temperaturi ridicate în timpul zilei, sau durata de timp în care temperatura este la minim. -5 ° C. Mai multe zile vor face pagube mult mai mari pentru un palmier decât una mai joasa pentru doar cateva ore intr-o noapte.

contact

contact@
eumahu@gmail.com