Sabal minor, palmier rezistent la frig!

Sabal minor, cunoscut si ca Dwarf Palmetto sunt palmieri foarte toleranti la iernile reci şi umede - la urma urmei, aceastea sunt condiţiile în care se găseste în creştere în sălbăticie. Nativ pentru toate statele de coastă din est de Texas la Carolina de Nord, Dwarf Palmetto este palmier pitic, puternic rezistent la frig. Ioan Fairey, de Peckerwood Gardens, Texas, a descoperit Sabal minor în Mexic, un palmier ce nu cunoaşte limite!

Cu nici un prejudiciu asupra frunzelor rezista pana la 4F (-20C). 
 Sabal minor prefera umbra, sol umed, putin conţinut de nisip sau argilă. Acesta poate fi de asemenea cultivat în plin soare.  Este uşor de întreţinut, un palmier ideal pentru gradini in Romania. Un exemplar extrem de rece se afla in McCurtain, Oklahoma (acesta a supravietuit 24F (-31C).


Sabal minor sau Palmetto Dwarf creste pana la 1 m (rar 3 m) în înălţime, cu un trunchi de până la 30 cm diametru. Este un palmier fan (Arecaceae trib Corypheae), cu frunze cu un peţiol goale, terminate în evantai, rotunjite, cu pliante numeroase. Fiecare frunza este de 1.5 - 2 m lungime. 

 

Sabal "Birmingham", palmier rezistent la frig!

Palmierii din genul Sabal sunt nativi în primul rând în Europa Centrală şi America de Nord, Caraibe, cu cel puţin o specie nativa din America de Sud (Sabal gretheriae). Ele sunt preţuite pentru frumuseţea lor şi ..  pentru materiale de construcţii. Toată gama naturală de Sabal a fost folosita pentru acoperisuri  şi constructii de clădiri. Există doar câteva specii extrem de rezistente pana la -18C, una dintre ele fiind Sabal "Birmingham".

Sabal "Birmingham", probabil un hibrid de Sabal palmetto şi Sabal mexicana, specie de palmier rezistent la inghet, crescut din seminţe in  California, a supravieţuit pentru mai mult de 40 de ani într-o grădină privată înainte de a fi mutat la Birmingham Grădina Botanică din Alabama în 1976.

  Frunzele sale par similare cu cele ale unui Sabal pitic, dar sunt puţin mai aspre. Toate plantele sunt seminţe crescut de la descendenţi, original distribuite de Woodlanders Nursery.  Există multe dezbateri cu privire la ceea ce este cu adevărat acest palmier.



Palmier rezistent la inghet: - Trachycarpus wagnerianus

Deşi este similar cu Trachycarpus fortunei, Trachycarpus wagnerianus este mult mai elegant, cu frunze mai mici, pozitionate vertical. Acest lucru il face mult mai rezistent atât la vânt cat şi la frig.


Din imaginea de mai sus puteţi vedea în mod clar forma în poziţie verticală, cu frunze mai mici. Un alt lucru care face wagnerianus interesant este distanţa între frunze. Ele sunt mai răspândite decât un Trachycarpus tipic şi frunzele inferioare rămân pe trunchi mult mai mult.

Temperaturile minime absolute se spune că a fi în jur de -12C (10F). Din ceea ce am vazut se pare ca acesta poate rezista mult mai mici.

Acest palmier va creste la o înălţime de adult între 3 şi 6m. Acesta va creşte bine într-un climat umed. Este de asemenea potrivit pentru climat uscator sau zone cu precipitatii sezoniere. Acesta va creşte într-o gamă largă de soluri, dar ar putea fi necesar pentru a adăuga unele muschi de turba, dacă zona este prea alcalina.


Spre deosebire de Trachycarpus fortunei, Trachycarpus wagnerianus pare provină din Japonia şi Coreea, la latitudini mai mari. Acest lucru înseamnă ca acest palmier trebuie să se adapteze la căldură de vară şi umiditate,si frigul extrem de iarnă, ceea ce face probabil cel mai adaptabil palmier(inalt) la rece în existenţa. 

Trachycarpus wagnerianus - caracteristici:
- foarte tolerant la frig, în combinaţie cu umiditatea
- frunze mici, rigide, mai potrivit pentru gradini mici
- toleranţă mare de vânt.
- alegerea perfecta pentru situaţii de coastă




 
 


Palmieri in Romania -

Deşi cele mai multe specii de palmieri sunt de origine tropicală,există multe care pot fi cultivate într-un climat mediteranean şi chiar în locuri unde temperatura poate scădea sub -15 °C (5 °F).
În plus, creşterea lor şi dimensiunile pot fi prezise în avans, în asigurarea că, atâta timp cât nevoile lor sunt îndeplinite, vom obţine exact genul de palmier pe care il dorim. 


Atunci când alegeţi un palmier sau a unui grup de palmieri pentru un anumit loc, ar trebui să luati în considerare:

- Caracteristicile lor botanice şi rata de creştere.

- habitatul lor natural şi nevoile pentru cultivare.

- Şi poate cel mai important dintre toate este de a cunoaşte condiţiile în care plantele în cauză au fost produse şi gradul lor de aclimatizare, în special dacă acestea au fost cultivate în zone calde, în special, sau în sere, unde au fost prezentate la un program de hrănire suplimentara, sau orice expunere care diferă de cea în care este destinat fie plasate.


Unii palmieri prospera numai în zonele în care temperatura depăşeşte rareori 25 ° C (77 ° F) iar oscilaţiile sunt minime,dar pe ansamblu temperaturile scazute sunt factorul principal  în cultivarea în aer liber de palmier in Romania. 

Când este frig creşterea, în general este afectata, palmierul este slăbit şi este mai sensibil la boli.
Trachycarpus fortunei, atunci când temperaturile sunt scăzute în timpul iernii, pot pierde frunzele şi să fie foarte afectat pentru întreag sezonul. Trunchiul va fi, de asemenea, mai mic în diametru decât ar trebui să fie, deşi acest lucru nu ar putea fi evident pentru câţiva ani.
De fapt este dificil de a determina adevarata rezistenta a palmierilor la temperaturi scăzute, deoarece nu sunt atât de multe aspecte luate in considerare: 


- Caracteristici individuale.
- Vârsta . palmierii adulţi sunt mai rezistenti,avand o protecţie mai mare.
- Gradul de aclimatizare, sau modul în care condiţiile diferă între zona de producţie şi de destinaţie.
- Condiţiile de cultură: un palmier sănătos va fi mai rezistent la condiţiile nefavorabile de mediu.
- Gradul de umiditate în sol şi în aer. Vânturile puternice şi umiditatea ridicată va creşte prejudiciul.
- Durata de rece şi cât de mult temperaturile scad. Nu este acelaşi lucru să sufere o temperatură scăzută pentru câteva ore într-o noapte şi care apoi se ridică la 15 ° C, a doua zi dimineata, decat sa  îndure condiţii de îngheţ, de mai multe nopţi la rând, cu putina caldura pe parcursul zilei.


Palmierii sunt întotdeauna capabili de regenerare, atâta timp cât creşterea nu a avut de suferit. Pe de altă parte, palmierii pot pierde toate partea superioară a plantei, dar scot lăstari noi.
Ca o măsură de precauţie împotriva posibilitatea de temperaturi de inghet, sulfat de potasiu ar trebui să fie adăugate solului în toamnă, pentru a întări pe plante, şi / sau sulfat de mangan, pentru a preveni, pe cât posibil, o deficienţă a acestui mineral cauzate de activitatea limitat de rădăcinile în timpul iernii. 


Solul poate fi acoperit de un strat gros de frunze uscate si paie
pentru a proteja rădăcinile. Mici "sere" pot fi construite în jurul palmierilor mai tineri pentru a le proteja de vânt şi pentru a creşte temperatura în timpul zilei. Puteţi lega chiar frunzele şi acoperi cu pînză de sac sau din material plastic transparent, având grijă sa nu fie umiditate ridicata in interior.

Palmier rezistent la inghet - Ritchiana Nannorrhops

Ritchiana Nannorrhops (Mazari Palm) este singura specie din genul Nannorrhops Arecaceae. Este nativ din Iran, Pakistan, Afganistan, Arabia. şi nord-vestul Indiei, în creştere la altitudini de până la 1600 m.

Este un palmier mic, cu mai multe tulpini crescand de la bază unică. Tulpinile se dezvolta incet, ajungand la 1-2 m sau mai înalt. Este un palmier fan (Arecaceae trib Corypheae), cu frunze lungi.


Acest palmier este foarte lent în creştere! dar se adapteaza la condiţiile de deşert fierbinte, precum si furtunilor de zapada. Acest palmier ar trebui să fie în fiecare grădină.

Este unul dintre palmierii rezitenti la ingheturi de până la aproximativ -12 ° C (eventual chiar -20 ° C), deşi are nevoie de veri calde pentru o creştere bună. Ocazional, este cultivat ca plantă ornamentală in Europa şi America de sud, dar nu este cultivat pe scară largă.