Trachycarpus fortunei - un palmier rezistent la frig

Trachycarpus este un gen de opt specii de palmieri, native din Asia, din Himalaya până la estul Chinei. 
Trachycarpus fortunei (Chusan Palm sau Windmill Palm), un palmier temperat care este, în gama de cultivat probabil cel mai nordic specie de palmier din lume, fiind cultivat cu succes în astfel de locuri, rece şi umed, dar relativ uşoare, cum ar fi Scoţia, sud-vestul Norvegiei, la sud şi sud-vest Islanda, sud-vestul extrem Utah, New Jersey . Este frecvent în grădini, în Anglia şi Irlanda, de-a lungul coastei Atlanticului, Franţa şi în nordul Spaniei, în sudul Poloniei, în sudul Elveţia şi nordul Italiei, sud-estul Statelor Unite ale Americii de Nord.
 
In privinta temperaturilor, majoritatea speciilor de Trachycarpus apreciaza un climat bland temperat. Nici Fortunei nu face exceptie, simtindu-se excelent intre 4 si 24 grade Celsius.
In cazul in care este plantat in gradina, se comporta foarte bine, tinand cont ca este totusi un palmier. Acest lucru inseamna ca iarna va rezista pana la minus 15 grade. Are nevoie de protectie contra vantului puternic, care-i poate rupe din frunze. Daca este vorba de un exemplar tanar, abia plantat, exista riscul ca vantul si chiar curentii puternici sa-l dezradacineze. Daca este bine protejat, poate tolera si temperaturi ceva mai joase.


Foarte important este sa-i asigurati o udare adecvata, pe tot parcursul anului. Vara, o udare la fiecare 3 zile (astfel incat pamantul sa fie mentinut usor umed sau mai bine spus sa nu fie lasat sa se usuce foarte tare), va contribui la o dezvoltare frumoasa a frunzisului. In perioada rece, daca sunt mai putin de 10 grade, udarea se va reduce considerabil, la un interval de 10-12 zile. Iarna, un exemplar de interior, poate fi tinut fara apa chiar si 2 saptamani.


Desi se stie ca palmierii adora umiditatea atmosferica, putem spune ca Trachycarpus fortunei este una din exceptiile de la regula. Doar exemplarele cultivate in ghivece, ca plante de apartament, necesita in anotimpul cald, pulverizarea periodica a frunzisului. Cei cultivati direct in gradina, nu au nevoie de acest tratament special.


Substratul de cultura reprezinta inca un aspect de ingrijire, ce recomanda Trachycarpus fortunei ca un veritabil locuitor al gradinii dumneavoastra. Nu este deloc pretenios, pamantul obisnuit de gradina imbogatit cu un strat usor de mranita, va fi pe deplin agreat de acest minunat palmier.
Din martie pana la sfarsitul lunii septembrie, apreciaza insa o doza slaba de ingrasamant lichid, bogat in magneziu, aplicat la interval de 3-4 saptamani.

0 comments:

Post a Comment