Palmieri in Romania - Plant Hardiness Zones Romania

O varietate de specii de palmieri rezistenti la frig (Hardy Palm) pot fi cultivate cu succes în Romania.

 Palmierii, cu îngrijire adecvată (de plantare, umiditate, schimbări climatice), sunt cultivati peste tot în lume, chiar şi în locaţii cu ierni reci. Canada serveşte un punct de referinţă,unde mai multe tipuri de Palmieri sau plante exotice pot creşte acolo. Principalii factori care afectează rezistenţa sunt temperatura minimă de iarnă, numărul de ore de frig, cantitatea de căldură în fiecare vară,umiditatea relativa sau uscăciune a climatului. În general, Palmierii nu sunt deosebit de rezistenti.

Romania face parte din zona 6A-

 (Winter Hardiness Zone 6A), cu o clima de tip temperat-continental, cu 4 anotimpuri si este marcata de influente ale climatelor stepice din est, adriatice din sud-vest, oceanice din vest si nord-vest, pastrandu-si totusi identitatea climatului carpato-ponto-danubian. 

Amplasarea Romaniei ii da un climat continental, in special in Vechiul Regat (la est si la sud de Carpatii Meridionali) si mai putin in Transilvania, unde climatul este mai mult moderat. O iarna lunga si severa (decembrie - martie), o vara fierbinte (aprilie - iulie), si o toamna prelungita (august - noiembrie) sunt principalele anotimpuri, cu o tranzitie rapida din primavara in vara. In Bucuresti, temperatura minima zilnica in ianuarie este in jur de -5°C, iar maxima zilnica din iulie este de 39°C.

Temperaturi extreme

In luna iulie, cea mai calda a anului, media temperaturii in Campia Romana se situeaza la peste 23 grade Celsius, in timp ce in zona montana se mentine la circa 16 grade Celsius la poalele Carpatilor si la 6 grade Celsius la peste 2000 m altitudine. In luna ianuarie, media temperaturilor variaza intre -3 grade Celsius in Campia Romana, -1 pana la -2 grade Celsius in Campia Banatului si -11 grade Celsius in zona montana la peste 2000 metri altitudine. 



1 comments:

Anonymous said...

Nici chiar așa...s-a mai schimbat clima și pe la noi. Este cu aproximativ cu o zonă mai cald. De ex majoritatea Munteniei este acum în zona 7, cu mici excepții: cazanele Dunării și sudul Dobrogei sunt acum în zona 8A.

Post a Comment