Palmier rezistent la îngheţ: Rhapidophyllum hystrix

Rhapidophyllum hystrix(Needle Palm) este palmierul cel mai rezistent la îngheţ din lume şi în acelaşi timp singura specie din familia monotipică Rhapidophyllum. În natură creşte în locuri mlăştinoase în sudestul SUA. Mulţumită rezistenţei sale faţă de frig, a rezistenţei faţă de îngheţ până la –20 °C este predestinat la cultivarea sub cerul liber şi la noi. La proprietăţile lui bune se mai adaugă şi statura mică şi deasă (max 1–3 metri) cu trunchiul atractiv, acoperit cu spini deşi.
Palmierul nu are până acum denumire în limba română, aşa că pe moment trebuie să ne mulţumim cu traducerea din limba latină – Rhapidophyllum = „frunze aciforme“, hystrix = „porc spinos“.

Cultivarea palmierului în condiţiile noastre nu este deloc dificilă. Semănaţi seminţele după indicaţiile de cultivare, cu menţiunea că palmierul nu are defel nevoie de temperaturi înalte ca şi speciile tropicale. Ajunge pe deplin temperatura de aproximativ 20 °C. Primii 3 ani se recomandă cultivarea palmierului în exterior numai vara, pe timpul iernii este mai sigur de cultivat palmierul în interior într-o cameră fără îngheţ. După 3 ani palmierul este deja destul de mare pentru a putea să supravieţuiască iernilor noastre, aşa că puteţi să-l plantaţi la loc definitiv. Asemănător cu alţi palmieri rezistenţi la îngheţ, pretinde un substrat uşor permeabil şi cel mai bine o pantă orientată spre sud. Duşmanul cel mai mare pe timpul iernii pentru palmier nu sunt gerurile, ci umiditatea excesivă a solului şi dependent de aceasta putrezirea rădăcinilor. Altfel palmierul rezistă fără probleme temperaturilor de –15 chiar –20 °C. Temperatura cea mai scăzută, la care a supravieţuit această specie se indică a fi chiar –28 °C.

0 comments:

Post a Comment